voor de begunstigers van de VKHZ organiseren wij op 12 oktober een excursie en brengen wij een bezoek aan het Landgoed Berbice te Voorschoten en Kasteel de Wittenburg te Wassenaar.
Het programma:
10.30 – 11.00 uur – Ontvangst met koffie/ thee in het huis van de Buitenplaats Berbice; Leidseweg 221 te Voorschoten.
11.00 – 13.00 uur – Rondleiding door het huis Berbice en de Buitenplaats.
13.30 – 14.15 uur – Lunch in restaurant Sophie op het Landgoed de Wittenburg 1 te Wassenaar.
14.15 – 14.45 uur – Wandeling door de tuin en om het Kasteel de Wittenburg.
14.45 – 15.20 uur – Presentatie over Kasteel de Wittenburg in de Franse Salon.
15.20 – 16.00 uur – Rondleiding door het kasteel, waar we meer te weten komen over de rijke geschiedenis en bijzondere architectuur van Kasteel de Wittenburg.
16.00 – 16.30 uur – Afsluitend drankje en hapje in restaurant Sophie.
Buitenplaats Berbice
In 1369 staat er op de plaats van Berbice een boerderij, genaamd Almansgeest. De huidige naam krijgt Berbice rond 1820. De boerderij Almansgeest wordt in 1574 tijdens het beleg van Leiden door brand verwoest, in 1582 werd de hoeve herbouwd. Rond 1670 wordt de boerderij gesloopt en dit huis gebouwd.
Na 1690 groeit het complex uit tot een fraaie buitenplaats met oranjerie, schuitenhuis, tuinmanshuis, boomgaarden, moestuin en een formele tuinaanleg. Het zeventiende eeuwse huis heeft een langwerpige, rechthoekige plattegrond en is 27 meterlang en 9,5 meter breed. Het telt twee bouwlagen en een zolder
met een dubbel schilddak. Centraal in de gevel heeft het huis een vijfzijdige uitbouw, bekroond met een koepelvormige, met lood beklede kap met piron.
De van oorsprong 17e eeuwse Buitenplaats Berbice is een van de laatst overgebleven buitenplaatsen in Voorschoten. Het park is in 1803 door Zocher sr. met behoud van de oorspronkelijke formele aanleg in Engelse landschapsstijl ontworpen.
Kasteel Wittenburg
In 1553 wordt op het terrein van De Wittenburg melding gemaakt van de ‘Colffmaekerswoning’ In de 17e eeuw werd het huis vervangen door nieuwbouw en kreeg het de naam ‘Het huys te Hoeffijser’. Het was een omvangrijke hofstede, waarvan het omgrachte huis in de achttiende eeuw ‘Het Groote Hoefijzer’ werd genoemd. Vanaf 1784 werkte men aan de verfraaiing van de hofstede tot een buitenplaats. Er kwam een vroeg-landschappelijke tuinaanleg, waarbij het grand canal van de formele aanleg werd vergraven met aan weerszijden heuvels.
Ter vervanging van het oude huis werd in 1901 een nieuw landhuis voltooid. Kasteel De Wittenburg is een kasteelachtig landhuis in Hollandse neo-renaissance-stijl. Aan de ene zijde ligt het kasteel aan de langgerekte waterpartij en aan de andere zijde domineert het de twee ‘bouwhuizen’ aan het voorplein. Qua stijl lijkt De Wittenburg op Duin en Kruidberg te Velsen.
Typerend voor die tijd is de aanwezigheid van kostbare historische interieur onderdelen, als schouwen en beschilderde kamerbehangsels, die van elders afkomstig zijn. Andere elementen, als de massiefeikenhouten trap in de hal, zijn speciaal voor het huis vervaardigd.