-
za22okt201610:30 - 16:30 brasserie “Het Spieghelhuys”, Dammerweg 3 te Nederhorst den Berg
U wordt op 22 oktober om 10.30 uur ontvangen in brasserie “Het Spieghelhuys” met koffie.
De eerste excursie die door onze stichting georganiseerd wordt voert ons naar het gebied van de Loosdrechtse plassen..Als eerste krijgen wij een rondleiding in het, ten westen van deze plassen gelegen Kasteel Nederhorst den Berg. Tevens bezoeken wij de 12e eeuwse Protestantse Willibrordkerk in deze plaats.
Na de lunch gaan we naar het oosten van de Loosdrechtse plassen voor een bezoek aan het kasteel Sypesteyn te Nieuw-Loosdrecht. Daarna lopen we nog even naar de Sijpekerk, gebouwd in het begin van de vijftiende eeuw. -
za11mrt201710.00 - 17.00 uurDorpshuis de Kern Castricum
Op 11 maart a.s. organiseren wij onze eerste Vriendendag, dit jaar in Castricum. Naast lezingen vertellen wij u hoe het er met de stichting (financieel) voorstaat, ook kunt u uw vragen over de stichting en suggesties kwijt.
2016 was het Brederodejaar. Vanwege de vele werkzaamheden t.b.v. de oprichting van onze stichting zijn wij niet in de gelegenheid geweest hier aandacht aan te besteden maar als Kastelenstichting willen wij er natuurlijk niet helemaal aan voorbij gaan.
-
za17jun201710:30 - 17:15Het Stalhuis van ‘Klein Leeuwenhorst’, Gooweg 45a te Noordwijkerhout
Zaterdag 17 juni 2017 bezoeken wij de rond Noordwijk gelegen buitenplaatsen ‘Klein Leeuwenhorst’, ‘Calorama’ en ‘Dyckenburch/ Remotus’. Verder krijgen wij een rondleiding door het beschermd dorpsgezicht van Noordwijk Binnen inclusief de Oude Jeroenskerk.
Daarna bezoeken wij het Atlantikwall Museum in Noordwijk aan Zee.
De dag wordt afgesloten met een drankje in het museum.
-
za21okt201710:00 - 18:00Dorpshuis Baarland “The Cameronian “ Nieuweweg 4 te Baarland
Op zaterdag 21 oktober maken wij een excursie naar de “Zak van Zuid-Beveland”. We hebben voor u een fraai programma in elkaar weten te zetten. Naast lezingen brengen wij een bezoek aan de fundamenten van de Hellenburg, worden wij door de eigenaar ontvangen op Slot Baarland en is er een rondleiding door het Fort Ellewoutsdijk.
Naast deze objecten nemen we een kijkje in Ellewoutsdijk, (kasteeleiland en voormalige buitenplaats) en bij de Vliedbergen van Coudorpe en Borssele, beter bekend als “de Berg van Troje”. -
za10mrt201811.00 - 17.00 uurDorpshuis Onderdak Koudekerk aan den Rijn
Een klein dorp als Koudekerk kent een geschiedenis met 4 kastelen. De familie van Poelgeest heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De heer Albert Dorrestein, voorzitter van het Historisch Genootschap Koudekerk, zal in twee lezingen de geschiedenis van de Koudekerkse kastelen uit de doeken doen. De betekenis van de kastelen en de familie van Poelgeest worden in deze lezingen uitgebreid besproken. Natuurlijk komt ook naar voren wat er nog over is van de historie en de personen die daarop een stempel hebben gedrukt.
Een speciaal verhaal met opmerkelijke historische feiten.Aansluitend aan de laatste lezing is er een korte wandeling naar het torentje van kasteel Groot Poelgeest en naar de boerderij Poelgeest, alwaar de maquette van het Kasteel Groot Poelgeest te zien is.
Om 16.15 uur sluiten wij deze dag af met een drankje en een hapje.
-
za02jun201810:00 - 17:30Buitenplaats Nijenburg, Kennemerstraatweg 278 te Heiloo
Zaterdag 2 juni 2018 is het reisdoel van onze excursie Heiloo. Wij beginnen onze dag met een rondleiding op de buitenplaats Nijenburg, gevolgd door een wandeling in de tuin. Begin 17e eeuw werd het jachtverblijf en buitenplaats hofstede Nijenburg gesticht door de Alkmaarse
burgemeester Gerard van Egmond van de Nijenburg. Het huidige huis werd rond 1710 gebouwd door een kleinzoon van Gerard, Gerard en zijn vrouw Machteld van Foreest. De architect was vermoedelijk Steven Vennecool. Tot 2007 bleef het huis bewoond door de familie Foreest.
Na overdracht van de gebouwen aan Vereniging Hendrick de Keyser in 2004 werden meerdere restauraties uitgevoerd. Ook de historische aanleg van parkbos en tuinen werd doorNatuurmonumenten hersteld.’Na de lunch op Landgoed Ter Coulster volgt een wandeling over dit landgoed. Van ca. 1404 tot 1788 heeft hier een kasteel gestaan. Van het
kasteel zelf is niets meer over. Tegenwoordig is Ter Coulster een landgoed dat bestaat uit een oud boscomplex, met daarin een 19e-eeuwse
boerderij en een theehuisje uit 1891. De toegang tot het landgoed wordt gemarkeerd door twee pilaren met 17e-eeuwse schild houdende leeuwen.Na Ter Coulster gaan we een kijkje nemen op de voormalig buitenplaats Ypenstein, waar de contouren van het oude huis zichtbaar zijn. Willem Bardesius II zoon van een Amsterdamse burgemeester, laat in 1616 het kasteel Ypenstein bouwen. In 1749 wordt Ypenstein ten gevolge van de economische recessie geheel voor afbraak verkocht.
We eindigen onze dag in de Oudheidskamer van Heiloo, na de koffie volgt een lezing door dr. ir. D.B.M. (Taco) Hermans, senior-onderzoeker en kastelenexpert bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De lezing gaat over de kastelen van Heiloo maar Taco heeft zelf de Nijenburg bouwhistorisch onderzocht. Na de lezing is er de gelegenheid om de expositie te bekijken, waarna we de dag afsluiten met een hapje en een drankje.
-
za20okt201810:00-:16:30Kasserie ‘OCK’, Monsterseweg 4, Den Haag
Op zaterdag 20 oktober voert de excursie ons naar Loosduinen wat heden ten dagen onderdeel van Den Haag uitmaakt. We beginnen onze dag met een kopje koffie in de “Kasserie” van de Buitenplaats Ockenburg. Gevolgd door een wandeling over de buitenplaats en door het huis. Gedurende deze wandeling wordt u op de hoogte gebracht over de ontwikkeling van Ockenburg en over hoe de toekomst eruit gaat zien.
Na de lunch gaan we een kijkje nemen bij de restanten van de “stenenkamer” Madestein. Het volgende object is de voormalig buitenplaats
Rosenburg. Hier nemen we een kijkje in het huis, wat tegenwoordig als kantoor dienst doet en gaan we buiten op zoek naar de sporen van de buitenplaats welke nog steeds aanwezig zijn. We eindigen deze excursie met het Landgoed “Meer en Bosch” -
za09mrt201910.00 - 16.30 uurBezoekerscentrum Huys Egmont, Slotweg 46 te Egmond
Deze dag draait om de machtige en invloedrijke heren en graven van Egmond en hun middeleeuwse stamslot, het Slot op den Hoef. Naast lezingen, een bezoek aan de Slotkapel en de fundamenten van het slot, vindt ook ons Vriendenoverleg plaats.
Op ons ‘Vriendenoverleg’ vertellen wij U hoe het er met de stichting (financieel) voorstaat, ook kunt U uw vragen over de stichting en suggesties kwijt.
Aansluitend aan de laatste lezing is er een korte wandeling naar het torentje van kasteel Groot Poelgeest en naar de boerderij Poelgeest, alwaar de maquette van het Kasteel Groot Poelgeest te zien is.
Om 16.15 uur sluiten wij deze dag af met een drankje en een hapje.
-
za15jun201903:30Restaurant Golfclub Kralingen
Vanaf de eerste editie van ons blad "Kastelen en Historische buitenplaatsen" schrijft onze auteur R.J. Ligthelm over de buitenplaatsen in Kralingen. Deze buitenplaatsen zullen op 15 juni a.s. centraal staan gedurende onze Voorjaarsexcursie.
We beginnen deze dag met een lezing, verzorgt door de heer Carmiggelt, stadsarcheoloog van Rotterdam onder de titel: Geschiedenis uit de grond; archeologie van de middeleeuwse stad Rotterdam. Over de archeologiebeoefening in Rotterdam en de resultaten daarvan.
Na deze lezing volgt de lunch waarna wij ons verplaatsen naar de 's-Gravenweg voor een rondwandeling door Kralingen Oost..Kralingen heeft in het verleden veertig buitenplaatsen gehad. In Kralingen West is, behalve het Rozenburgpark en een aantal straatnamen, niets meer wat daar aan herinnert. In Kralingen Oost kunnen we wel nog wat terugvinden.
Ons startpunt is de Laan van Woudestein, die aan de buitenplaats Woudestein herinnert. Vanaf hier wandelen we eerst naar Kuyl's fundatie. Mevrouw Susan van Caldenborgh, regent van het achtergelegen hofje, zal ons hier een korte rondleiding geven. Hierna lopen we een stukje terug langs de ’s Gravenweg om, vanaf straat, het buiten Landzicht te bekijken.
We wandelen terug langs de hoeve Nooitgedacht naar de ’s-Gravenhof, huis van Jonkheer Robert Boddaert die ons toestaat, onder leiding van de tuinman, over het terrein rond te lopen en het huis van buiten te bewonderen. Direct naast de 's Gravenhof ligt Buitenzorg, waar we worden ontvangen door de familie Manhave.
Voorbij Buitenzorg lag Ypenhof, hier nemen we een kijkje bij de oprijlaan met de brug en de tuinmanswoning.
Na de Ypenhof is het tijd voor een kopje thee/koffie op een heel bijzondere locatie.
Na deze verfrissing wandelen we langs de Hoflaan, de oude oprijlaan van het Slot Honingen, langs mooie kerken en 19e -eeuwse villa’s naar de Kralingse vijvers. Deze zijn wat er over is van de natuurlijke slotgracht van het Slot Honingen. Ook hier weer veel 19e -eeuwse villa’s. Vervolgens lopen we langs de Honingerdijk, de oorspronkelijke middeleeuwse dijk, langs het huis Trompenburg. ! -
za09nov201910.00 - 16.30Buitenplaats Ipenoord aan de Noordweg 43, in Oostkapelle
Onze Najaarsexcursie brengt ons dit jaar naarcZeeland alwaar we de plaatsen Oostkapelle en Domburg aan zullen doen.
U wordt om 10.00 uur ontvangen in het hotel / restaurant Green White, van oudsher de buitenplaats Ipenoord aan de Noordweg 43, in
Oostkapelle, met een kopje koffie en een Zeeuwse Bolus.
We beginnen deze dag met een rondleiding door de eigenaar over het Landgoed Ipenoord, welk momenteel een herontwikkeling ondergaat.Na Ipenoord brengen we een bezoek aan de buitenplaats Duinbeek waar we een rondleiding krijgen door de tuinen en (op sloffen) door het huis.
Na de buitenplaats Duinbeek wordt het tijd voor de lunch, welke genuttigd zal gaan worden op Kasteel Westhove, welk gebruikt wordt als Stayokay hostel.
Na de lunch wordt het tijd om dit dertiende-eeuwse kasteel nader te bekijken. We beginnen met een korte presentatie over het kasteel, gevolgd door een rondleiding in en om het kasteel, waarvandaan we de gereconstrueerde motte kunnen bekijken welke geplaatst is in Museum voor natuur en landschap; Terra Maris.
We sluiten onze dag af met een drankje op Kasteel Westhove.
-
za07mrt202010.30 - 17.00 uurHet Westlands Museum, Middel Broekweg 154, te Honselersdijk
Ten zuiden van ’s-Gravenhage en Delft hebben een aantal kastelen gelegen waarvan bijna niets meer te vinden is en in de Gouden Eeuw waren er meer dan honderd buitenplaatsen in dit gebied te vinden.
Deze “Vriendendag” zal plaatsvinden in het Westlands Museum alwaar momenteel een expositie te vinden is over deze ‘lustoorden’. Door de tentoonstelling ga je kennis maken met de buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden.
Naast lezingen over ‘de Kastelen van het Westland’, door: Ton Immerzeel (o.a. coördinator van de archeologische werkgroep Westland en conservator van het Westlands Museum) en ‘de Buitenplaatsen van het Westland door: Martin van den Broeke (auteur van de boeken; ‘Het Pryeel van Zeeland.’ Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820’ en ‘De buitenplaatsen in het Westland’), vindt ook ons Vriendenoverleg plaats. Verder brengen wij een bezoek aan de expositie ‘Buitenplaatsen in het Westland en heeft U de gelegenheid om op eigen gelegenheid de rest van het museum te bezoeken.
Voor de eerste keer op een “Vriendendag” organiseren wij voor onze “Vrienden” een boeken(ruil)beurs. Hier kunt U wellicht van uw (dubbele) boeken afkomen of juist een interessantboek vinden. Als U (gratis) tafelruimte wil om uwboeken neer te leggen dan vragen wij U wel dit op het inschrijfformulier aan te geven.
Wij denken U hiermee een interessante dag voor te schotelen.. -
za23okt202110.30 - 18.00Huis Beeckestijn, aan de Rijksweg 134 te Velsen-Zuid
Na bijna twee jaar, dat het door de omstandigheden niet mogelijk was iets te organiseren, kunnen we door de veranderende regelgeving eindelijk weer iets op stapel zetten! Maar er bestaat altijd nog een mogelijkheid dat het door een verslechtering van de situatie, geannuleerd kan worden.
Onze Najaarsexcursie voert ons dit jaar naar de omgeving van Haarlem en beginnen we in het Huis Beeckestijn.Na de lunch in 'Het Kweekcafé', gevestigd in de voormalige timmerwerkplaats en de kas in de Haarlemmer Kweektuin, nemen we onder leiding van Jan Kamphuis een kijkje bij de ruïne van het Huis Ter Kleef.
Na Ter Kleef vervolgen wij onze excursie met een kopje koffie bij de Ruïne van Brederode.
Na de koffie nemen de heren Jan Kamphuis en Taco Hermans ons mee op rondleiding door de ruïne, met als thema: ‘Nieuwe kijk op de ruïne van Brederode’.We sluiten rond 17.30 uur, onze dag, af met een hapje en een drankje.
-
za02apr202210.00 - 17.00 uurGebouw Hofrust - Herenstraat 44b Rijswijk
Al in de 18de eeuw stond Rijswijk bekend om zijn vele buitenplaatsen –vooral de prachtig aangelegde tuinen oogsten bewondering- waar
vermogende burgers uit Den Haag en Delft in de warme zomermaanden hun toevlucht
zochten. Rijswijk had ongewoon veel buitenplaatsen, maar liefst 43! De meeste lagen aan weerszijden van de Van Vredenburchweg, aan de oevers van de Vliet en enkele aan de rand van het dorp. Opmerkelijk is dat ze bijna allemaal rond 1700 al bestonden.De lezingen over ‘de Buitenplaatsen van Rijswijk worden verzorgd door Hans Koot.. Drs. Hans Koot is Stadsarcheoloog van de gemeente Rijswijk en redactielid van onze stichting.
Aan het einde van de lunch houden wij ons Vriendenoverleg. Hierop geven wij U de resultaten over 2021 weer en bent U in de gelegenheid vragen te stellen over de stichting en/of onze activiteiten.
Na het Vriendenoverleg brengen wij een bezoekje aan de "Hofrust"-kapel met orgel uit 1891.
Na de Hofrust-kapel gaan we naar de voormalig buitenplaats en voormalig Raadhuis "Hofrust".
We maken een wandelingetje om het huis en door het park. In het park ligt ook de theekoepel uit c.a. 1800 en het monument voor de gevalenen. Na het park nemen we een kijkje in het huis alwaar we ons bezoek aan Hofrust afsluiten met koffie of thee.Na een korte wandeling door het dorp van Rijswijk brengen wij een bezoek aan het Museum Rijswijk, gevestigd in "Het Tollenshuis". We worden door Hans Koot rondgeleid door dit in, vermoedelijk, 1793 gebouwde huis.
Na de rondleiding brengen we een bezoek aan de expositie; "Buiten Leven" in het museum Rijswijk.
Wij sluiten onze dag in het museum af met een hapje en een drankje..
-
za18jun202210.00 - 17.00 uurCultureelcentrum "De Man', Burgemeester Letteweg 30 te Oostvoorne
Op 18 juni zal Oostvoorne gedurende onze excursie centraal staan, we starten deze dag met een lezing over de Jacobaburcht.
Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de Jacobaburcht, Hierna nemen we een kijkje bij de Overburgh, hier zal de bewoonster ons te
woord staan.In de middag gaan we naar de buitenplaats Olaertsduyn, alwaar we door de eigenaar ontvangen zullen worden.
Tussen door zullen we kennismaken met het dorp Oostvoorne, nemen we een kijkje in de dorpskerk en de Oudheidskamer van Oostvoorne alwaar een maquette van de Jacobaburcht staat opgesteld.!
-
za22okt202210.15 - 16.30Buitenplaats Moesbosch, Vlissingseweg 28 te Koudekerke
Op 12 november brengt onze excursie ons naar Walcheren, wij brengen op deze dag een bezoek Koudekerke.
We worden op de Buitenplaats Moesbosch ontvangen met een kopje koffie, gevolgd door lezingen van Martin van den Broeke (o.a. auteur van de boeken; ‘Het Pryeel van Zeeland.’ Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820’), over Moesbosch, en het huis der Boede en een lezing over de Ringwalburg van Oost-Souburg door Bernard Meijlink, archeoloog van Walcheren.
Hierna volgt rondleiding over de buitenplaats Moesbosch o.l.v. Martin van den Broeke en een wandeling naar Huis der Boede alwaar we door dhr. de Boer, eigenaar Der Boede, worden ontvangen.
Na de lunch in Huys ter Schelde brengen we een bezoek aan de Ringwalburgvan Oost-Souburg, o.l.v. Bernard Meijlink, gevolgd door een bezichtiging van de Hervormde kerk van Oost-Souburg, waar we onze dag met een hapje en een drankje afsluiten.
-
za18mrt202310.00 - 16.30Capelle aan den IJssel
In Capelle aan den IJssel hebben ooit drie kastelen gestaan, weliswaar niet tegelijk maar achtereenvolgend. Hoe de geschiedenis van deze kastelen is geweest wordt in een lezing door de Historische vereniging Capelle aan den IJssel (HVC) uit de doeken gedaan. Naast de lezing over de Kastelen van Capelle aan den IJssel hebben wij ook een lezing over de Buitenplaatsen van het naastgelegen Kralingen.
's Middags een bezoek aan de kasteellocatie.
-
ma29mei202310.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen
Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.
Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!
Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.
-
za17jun202309.45 - 17.00 uurChateau Marquette, Marquettelaan 34, Heemskerk
De voorjaarsexcursie voert ons deze keer naar Heemskerk alwaar we Chateau Marquette, Kasteel Assumburg en de kasteeltuin Assumburg bezoeken. Tussendoor vindt er ook een lezing plaats in de Mariaschool - het thuishonk van de Historische Kring Heemskerk (HKH.)
Het programma:
09.45 - 10.15 uur - Ontvangst met koffie/thee op het Chateau Marquette.
10.15 - 11.30 uur - Rondleiding Chateau Marquette o.l.v. Piet van Zwieten .
11.45 - 12.30 uur - Lezing over de 10 kastelen in Heemskerk door Piet van Zwieten.
12.45 - 13.30 uur - Lunch in Kasteel Assumburg (Stayokay), Tolweg 9, Heemskerk.
13.45 - 14.45 uur - Rondleiding kasteel Assumburg o.l.v. Piet van Zwieten.
15.00 - 15.15 uur - Drankje (koffie/thee/fris) in het Koetshuijs.
15.15 - 16.30 uur - Rondleiding kasteeltuin Assemburg door vrijwilligers van de kasteeltuin.
16.30 - 17.00 uur - Afsluitend drankje met een hapje in 'Kasteel Assumburg '.(Stayokay)