Al in de 18de eeuw stond Rijswijk bekend om zijn vele buitenplaatsen –vooral de prachtig aangelegde tuinen oogsten bewondering- waar
vermogende burgers uit Den Haag en Delft in de warme zomermaanden hun toevlucht
zochten. Rijswijk had ongewoon veel buitenplaatsen, maar liefst 43! De meeste lagen aan weerszijden van de Van Vredenburchweg, aan de oevers van de Vliet en enkele aan de rand van het dorp. Opmerkelijk is dat ze bijna allemaal rond 1700 al bestonden.
De lezingen over ‘de Buitenplaatsen van Rijswijk worden verzorgd door Hans Koot.. Drs. Hans Koot is Stadsarcheoloog van de gemeente Rijswijk en redactielid van onze stichting.
Aan het einde van de lunch houden wij ons Vriendenoverleg. Hierop geven wij U de resultaten over 2021 weer en bent U in de gelegenheid vragen te stellen over de stichting en/of onze activiteiten.
Na het Vriendenoverleg brengen wij een bezoekje aan de “Hofrust”-kapel met orgel uit 1891.
Na de Hofrust-kapel gaan we naar de voormalig buitenplaats en voormalig Raadhuis “Hofrust”.
We maken een wandelingetje om het huis en door het park. In het park ligt ook de theekoepel uit c.a. 1800 en het monument voor de gevalenen. Na het park nemen we een kijkje in het huis alwaar we ons bezoek aan Hofrust afsluiten met koffie of thee.
Na een korte wandeling door het dorp van Rijswijk brengen wij een bezoek aan het Museum Rijswijk, gevestigd in “Het Tollenshuis”. We worden door Hans Koot rondgeleid door dit in, vermoedelijk, 1793 gebouwde huis.
Na de rondleiding brengen we een bezoek aan de expositie; “Buiten Leven” in het museum Rijswijk.
Wij sluiten onze dag in het museum af met een hapje en een drankje..