Op zaterdag 23 oktober verzamelde een dertigtal enthousiaste mensen zich bij de mooie buitenplaats Beeckesteyn te Velsen. De Vereniging Hendrick de Keyser houdt het schitterend in stand en Natuurmonumenten beheert de tuinen en koetshuizen. Na de gebruikelijke aanvangs-ceremonie, door Victor, werden we door de gidsen door het huis en de tuinen geleid. Wij konden ons vergapen aan de 18e eeuwse inrichting, in het grotendeels door Jan Trip de jonge aangelegde landgoed. Ook de decoraties van Ignatius van Logteren, kwamen goed tot hun recht. De vogeltjeskamer, de vroegere kinderspeelkamer, bevatte een paneel van de tuin met zijn sieraden.
Ook de eetkamer en de slaapkamer van de Generaal waren mooi ingericht. Na dit moois volgde de in de jaren zestig gereconstrueerde tuin, naar voorbeeld van Johann Georg Michael in Engelse stijl. We zagen de spiegeltuin, de berceau en achter het huis de zichtas naar de grote vijver. Aan de achterzijde van het huis zijn de in 1742 door Jacob Boreel Janszoon aangebrachte veranderingen, de zijvleugels en koetshuizen, goed waarneembaar. In 1772 vergrootte hij het huis weer en liet het achterpark aanleggen. Hierna volgde de Bloementuin met de unieke bloemenwaaier, die meer in het voorjaar tot zijn recht komt.
In het kweekcafé te Haarlem wachtte ons in een kas een heerlijke vegetarische lunch.
Vervolgens gingen we op weg naar de restanten van Huis ter Kleef onder leiding van Jan Kamphuis. De ruïne is onderdeel van een stadspark geworden. Hier en daar staken wat bakstenen omhoog en van vooral de laatst aangebouwde delen was nog iets herkenbaars te maken. Gelukkig hadden Jan en Taco enkele afbeeldingen en plattegronden meegenomen zodat er nog wat te begrijpen was van de warboel die eens een kasteel was. Doordat je vanaf hier ooit de stadsmuren kon zien, gingen de Spanjaarden hier de strijd met de stad Haarlem aan. Maar de bebouwing is nu ver opgerukt en de muren verdwenen. Op naar Santpoort naar de ruïne van Brederode. Het is altijd goed om de ruïne weer te zien. Taco en Jan Kamphuis deelden de groep in tweeën voor de rondleiding.
Ook voor degenen die de ruïne al vaak zagen, waren er nieuwe details zoals bouwsporen die je niet zo maar opvallen. Bij voorbeeld de aanzet van de grote ramen van de achtergevel, de ridderzaal en de afscheiding van de nog aanwezige hoofdtorens als appartementen. Na nog een drankje op de voorburcht zat de excursie er weer op. Na het eindwoord van de voorzitter nam iedereen afscheid.
Tot de volgende keer; Hans Brandhorst